POSLOVNE AKTIVNOSTI
 
БИОГРАФИЈА

Академик Проф. др Винко Перић је агилни, непоколебљиви и знаменити припадник интелектуалне елите патриотског опредељења Републике Српске. Због јасне патриотске визије, као основног мотива и инспирације његовог живота и рада, годинама је на мети или у фокусу евро-атланстког лобија антисрпских НВО, прозападних медија, политичких и конфесионалних ривала. Упркос свим подметањима, исконструисним аферама и неукусним примедбама на приватни и пословни живот, друштвени, медијски и научни рад, он опстаје и остаје као светионик српства у тешким бременитим временима националног страдања и бројних искушења. Винков мултидисциплинарни приступ савременим пословним и друштвеним кретањима и појавама, заснован на знању, стицаном у дамаћим и страним високо-школским и академским установама, као и огромном животном и менаџерском искуству, даје специфичну тежину његовим ставовима о садашњости и будућности српског националног корпуса и шире.

Детињство, младост и прва пословна искуства
Академик проф. др Винко Перић рођен је 16.06.1953. године у Оправдићима-Кравице, општина Братунац, БиХ, СФРЈ, од оца Божидара и мајке Милеве Перић (рођене Обачкић). Основну и средњу школу завршио је у Шапцу, где се породица преселила после годину дана од његовог рођења. Још у раној младости улази у свет примењене технике и иновација светског генија Николе Тесле који му постаје животни идол. На бази тадашњих практичних експеримената у оквиру радио аматеризма Винко Перић показује велико интересовање за едукацијом у области електротехнике, електронике, радио и телевизије, па сходно томе бира и смер свог средње-техничког образовања.
Између, одмах понуђеног у фабрици телевизора у Хановеру и ЕИ Ниш, свој први радни сат почиње у Београду у оквиру моћног електронског гиганта Титове Југославије, “Електронске Индустрије (ЕИ) – Ниш”, а након кратког времена преузима Сервисно-технички центар овог пословног титана у Градишци на Сави, где и данас живи и ради.
Након 8 година проведених у ЕИ-Ниш, желећи овладавање рачунарским и новим дигиталним технологијама, прелази у "АИПК" РО „Левита“ Градишка за техничког руководиоца новоформираног и јединственог у Југославији - електронског рачунарског центра, који га шаље на двогодишњу специјализацију из области електронике, рачунарске и компјутерске технике и технологије у Источно немачки школски центар ВЕБ „Роботрон“ Берлин.


Стварање сопственог пословног окружења
Свестан бесмислених ограничења и нелогичности које је наметао социјалистички привредни амбијент, паралелно са пословним активностима у југословенским државним или друштвеним предузећима, 80-тих година прошлог века, Винко Перић оснива приватну фирму „VICOM“ Gsm. Bh Беч. Сусревши се са потпуно другачијим економско-политичким системом и тржишно оријентисаном привредом у Аустрији стиче драгоцена пословна искуства која ће му омогућити прилагођавање надолазећим eвропским трендовима и неминовним транзиционим процесима и променама у СФРЈ.
Почетком деведесетих година ХХ века, када се практично отвара и демократизује крути привредни систем социјалистичке Југославије, стварањем услова за равноправни третман приватног капитала и иницијатива, Винко Перић отвара једну од првих приватних холдинг компанија (ВИКОМ) на овим просторима, која је до данас учествовала у покретању и развоју преко 40 самосталних, деоничарских и акционарских друштава, лоцираних на територији Југославије. Нажалост, планирану развојну концепцију која је подразумевала улазак у банкарство и медије, спречило је насилно разбијање СФРЈ и грађански рат у БиХ.
Током одбрамбено-отаџбинског рата, Винко Перић све своје пословне капацитете, ресурсе и активности у потпуности подређује ратним потребама свог народа и његовој слободарској борби која је окончана стварањем Републике Српске.
Један је од навећих ратних хуманитарних донатора у Српској. Био је виши самостални инспектор МУП-а и ратни директор ВИКОМ-а у оквиру кога је штампарија имала статус од посебног значаја за РС, јер је штампала већину службених докумената, књига, као и снабдевала војску канцеларијским и осталим прибором у ратном периоду.
Винко Перић је један од иницијатора формирања “Удружења приватних послодаваца РС” далеке 1993. године, које је имало за циљ у старту: организована помоћ у потребама одбране своје отаџбине и припрему за лакше и брже превазилажење транзиционих проблема у економији и друштву после рата. На бази европских пословних искустава Винко Перић је предвиђао шта се мора урадити код стварања нове државе која промовише тржишну привреду и западне вредности. То је промоција и заштита интереса приватних послодаваца као мотора развоја сваке модерне државе. Такође кроз трипартитне разговоре и дијалог са властима, синдикатима морало се брзо направити савремени привредно пословни амбијент за рад и привредну сарадњу са иностраним партнерима. Данас је председник тог удружења.
Прилагођавајући се "новој" мапи Балкана, насталој признањем сецесије бивших југословенских република од стране тзв. међународне заједнице и потпуно новог привредног амбијента који је она донела, Перић пословање компаније ВИКОМ преусмерава на медијске пројекте. Пилот-пројекат РТВ ВИКОМ кренуо је крајем марта 1995., када је из Шапца емитован први сигнал Виком-Радија, а шест месеци касније кренуо је у етер и први ТВ-сигнал.
Две године након дејтонског споразума, 10. марта 1997., почиње са радом ВИКОМ Радио – Бања Лука, а 29.09.  исте године и ВИКОМ Телевизија - Бања Лука из Централног студија у Градишци, који савремено опремљен постаје не само центар за емитовање програма, већ и за концептирање развојних медијских комплементарних активности ове компаније.
Развијајући и гранајући своје пословне активности у оквиру медија ВИКОМ РТВ активирао је међу првима у целом свету интернетски радио и телевизију, сателитску радио и телевизију, међународни Прес центар, продукцијско-филмски Студио за музику, Документарне филмове и серије, штампање и издавање ДВД и ЦД дискова, а од посебног националног и културног значаја је пројекат "ИЗВОРИНКЕ" који налази и доказује српско етничко порекло многих српских песама које су, смишљеним културним фалсификатима мауслимана, данас познате под именом севдалинке и третирају се као изворна муслиманска и бошњачка музика.
Упркос сатанизирајућим федералним прописима БиХ и притисцима антисрпских снага којима је изложен, РТВ ВИКОМ је очувао потпуну слободу своје уређивачке политике, економску, политичку, и технолошку независност и усвојио најновије савремене дигиталне (ИПТВ) технологије, системе и стандарде (ISO 9001 RWTUF), па се данас може чути и видети свуда у свету.
Уздижући ВИКОМ РТВ из локалног медија у препознатљив патриотски бренд Винко Перић је заокружио савремени концепт компаније ВИКОМ, а Градишка на Сави постала је симбол савременог пословног окружења у коме, поред више Студија, постоје и импозантни пословни простор, конгресна сала, сопствени смештајни капацитети са хотелском услугом и остала инфраструктура неопходна за мултидисциплинарни рад и успешно пословање.

Високо образовање, научни рад и признања
Рани улазак у свет самосталних топ менаџера и развој озбиљних пословних пројеката није спречило Винка Перића да се константно стручно и научно едукује и мултидисциплинарно развија, оргинално повезујући различите области својих интересовања у смисаону едукативну целину. Током 1987. постаје машински инжењер, 1994. завршава немачки језик, а након похађања магистарских студија, 2002. на Универзитету за „Мир и развој“ Уједињених Нација „ЕЦПД“ у Београду, успешно брани магистарску тезу “Модел локалне ТВ станице у тржишним условима“, где развија концепт који успешно примењује у развоју сопственог медијског пројекта.

Након тога се посвећује озбиљним изучавањима утицаја медија на област опште безбедности. У јулу 2013. на Интернационалном универзитету у Брчком успешно брани Докторску дисертацију „Медији и комуникације у функцији заштите и унапређења еколошке безбедности“. Непосредно након тога на Интернационалном универзитету у Брчком-Дистрикт постаје доцент-професор за научну област „Безбедност у медијима и комуникацијама“, а поред рада на Универзитету, научно изучавање ове области наставља и кроз „Центар за стратешка истраживања националне безбедности" Београд, чији је помоћник директора и шеф канцеларије за Републику Српску.
Током 2010. године постаје члан Руске Међународне Академије „Internationals ACADEMY of authors OF SCIENTIEIC DISCOVERIES AND INVENTIONS“ а убрзо и редовни члан „Српске краљевске Академије иноватора и научника“ (СКАИН) - Београд.
10. Фебруара 2016. године, "Институт за националну историју" из Њујорка (Америка) додијељује Академику Проф. др Винку Перићу ПОЧАСНИ ДОКТОРАТ из области Историјских наука.
Активни је учесник и излагач на преко 150 научно-стручних скупова - конгреса, међународних конференција, симпозијума, округлих столова у земљи и иностранству, а био је више пута организатор и члан иницијативних, oрганизационих и научних одбора. Објавио је преко стотину научно-стручних радова, монографија, од научног, националног и међународног значаја. Аутор-коаутор је 5 књига чији је циљ да научне и друштвене пројекте популарним језиком представи ширем аудиторијуму у земљи и иностранству.
Био је иницијатор, организатор и домаћин изузетно значајне „Прве међународне научно-стручне конференције другог привредног и трећег (патриотског) НВО сектора Републике Српске и Србије“, одржане 30.11.2013. године у Градишци на Сави, којој је присуствовало више од 50 еминентних учесника и гостију. Овај скуп и научни радови, недвосмислено су верификовали оправданост визионарског пројекта професора Перића “Српски пијемонт – Западни Балкан”  чији је циљ јачање српско-српских веза на Западном Балкану, мултидисциплинарно осветливши бројне могућности, које у том смислу постоје као опција у овом тренутку (културне, пословне, социјалне, верске, политичке), као и оне које се нуде као перспектива у ближој и даљој будућности.
За свој мултидисциплинарни приступ и иновативне активости у пословним, научним, друштвеним и хуманитарним пројектима Винко Перић и његове фирме су добитници бројних похвала, оскара популарности, диплома, признања, сребрних и златних медаља и плакета од институција у земљи и свету, од којих посебно издваја сребрну медаљу са „52. светског салона проналазака, истраживања и нових технологија „Brussels-Eureka“  из 2003. као и титулу „Личност године у економској дипломатији Западног Балкана и Југоисточне Европе“ коју му је за 2015. годину доделио „IV MEĐUNARODNI BUSINESS SAMIT“, на манифестацији одржаној у Врњачкој Бањи (Србија).

Друштвени, политички и патриотски ангажман
Паралелно са пословним и научним активностима, професор др Перић је константно присутан као активан члан друштвено-политичке заједнице. У том смислу, без обзира да ли га посматрамо као менаџера или професора универзитета, привредника или научника, есенцијална нит која повезује све пословне, академске и друштвене активности, Винка Перића јесте искрена оданост српској националној идеји, њеном очувању и развоју у садашњим геополитичким околностима.

Турбулентне догађаје 90-тих дочекује у тројној улози. Као виши самостални инспектор, конспиративни суорганизатор и помагач Српског покрета у БиХ под руководством СДС-а, а јавно један од оснивача и члан Савета „Странке Југословена“ верујући да би се очувањем Југославије могло сачувати јединство и заједништво српског националног корпуса. Како је та идеја релативно брзо постала неодржива, а СДС постао респектабилан покрет Винко Перић са Др Никола Поплашен 1993. постаје један од оснивача и члан Извршног одбора Српске Радикалне Странке Републике Српске (Др. Војислав Шешељ).
Током 1997. године креће у политички пројекат СНС, оснивајући прву Српску напредну странку Републике Српске на Балкану, која баштини историјско наслеђе и идеје Српске напредне странке Краљевине Србије, основане у јануару 1881. године на идејама старих српских конзервативаца попут Илије Гарашанина, Јована Мариновића, Ђорђа Ценића и других. Било је то прво оживљавање изворних напредњачкох идеја на просторима српских земаља. Ова странка, на челу са Винком Перићем од 2006. као председником, заједно са коалиционим партнерима: Српска Странка РС (ССРС Проф. Предраг Гуго Лазаревић и Др Ненад Стевандић) на листи Српске Радикалне Странке РС (СРС РС Миланко Михајлица) на изборима 2006. добија два посланика у Скупштини Републике Српске.
Српска Напредна Странка Републике Српске је одиграла најзначајнију улогу у изборном процесу 2008. године, када је наступајући са јасних националних позиција практично спречила и зауставила отпочети процес преноса ингеренција и дејтонских овлаштења са Републике Српске на БиХ, и ако је од стране ИСИЛ-оваца из Сарајева била искључена из изборног процеса и практично забрањена. Судски процес који оцењује законитост федералних органа БиХ у овом случају још увек није окончан, а рад изворне странке СНС РС 1997. практично је у стању "мировања".
Током предизборне кампање 2014. практично је, кроз коалициони договор, подржао “Партију економске и социјалне правде” Проф. др Емила Влајкија, у којој је добио потпредседничко место, што му је омогућило да, из сенке, али бескомпромисно учествује у борби за очување целовитости Републике Српске.  Незадовољан радом руководства ПЕСП током изборне кампање, убрзо је поднео оставку и напустио партију ПЕСП те наставио друштвено деловање као независни интелектуалац.
Као само-одржив, материјално и интелектуално независтан и слободан, нелобиран од људи и организација које из сенке управљају политичким процесима, Др Перић има аутохтони приступ садашњем политичком и историјском тренутку у коме се нашао српски национални корпус и саопштава га без страха и отворено, никада не тргујући  политичким ставовима и идејама. Линија његовог националног деловања, након разбијања Југославије, увек је била јасна и транспарентна – очување Републике Српске у дејтонској форми и јачање српско-српских (пословних, политичких, верских) и других веза у региону, кроз постојеће легалне могућности.
Пројекат “Српски пијемонт – Западни Балкан”, чији је Перић идејни творац и председник Иницијативног одбора, отвара одрживе перспективе јачања веза међу српским националним корпусом који је разбијањем СФРЈ подељен на четри државе и једну парадржаву.
Сви ставови и пројекти Винка Перића, као патриотског интелектуалца и универзитетског професора, засновани су на мултидисциплинарном изучавању друштвених појава и кретања, и представљају неку врсту „трећег погледа“ у односу на официјалне ставове власти и опозиције у Србији и Републици Српској.
На крају, без обзира у ком смеру ће геополитичке буре савременог света гурнути српски брод, својом трансцеденталном мисијом и визијом коју енергично претаче у конкретне пројекте, Проф. др Винко Перић остаје носилац светла српске националне идеје, а његов пројекат “Српски пијемонт – Западни Балкан” историјски одражава перспективу српског народа у коју се може закорачити ODMAX.

DRUŠTVENO POLITIČKE AKTIVNOSTI