POSLOVNE AKTIVNOSTI
 

„ВАША ЖЕЉА НАША ПЕСМА“

"Oprostite nam Srpski rode, šmo smo u Ko. VIKOM potpuno normalni i prosečni ljudi, ali Vas uveravamo da su
sve naše transcendentalne, multidisciplinarne aktivnosti širokog spektra visoko iznad proseka, sadašnjosti i osrednjosti“ - Prof. Dr Vinko Perić.".

  Pre nego što iznesemo tačne podatke i o ovoj, među prvima vlastitoj TV seriji muzičko-zabavnih emisija, koje su na širim prostorima Balkana 2002. bile kultne emisije, moramo naglasiti da sve što radimo je u funkciji nacionalne polze, inovativno, napredno, unikatno i na zadovoljstvo gledalaca. VIKOM RTV je uvek vodio računa u kakvom okruženju radi, nivou znanja i obrazovanosti ciljnih grupa ili većinske populacije gledalaca, pa prema tome i svom marketingu u takvom okruženju, bez obzira što kod ponekog diletanta, konkurencije ili ljubomoraca izazove i lošiji komentar, koji može dobro doći u funkciji startne pojave nečega novoga za neupućene.
  Kada smo 1997. godine uključili prvi TV predajnik sa vrha zgrade Kliničkog centra „Paprikovac“ u Banja Luci, problem je bio kako da ljudi brzo podese svoje televizore na naš VIKOM TV - 44 UHF kanal, jer je svaki televitor trebalo tada ručno podesiti na nove TV kanale? Drugi naš problem ili cilj je bio da, kada se gledaoci podese na naš kanal da se tu zadržavaju što duže? Znači trebalo je nešto osmisliti posebno, zanimljivo i specijalno, bez obzira na medijski kvalitet jer je bilo i drugih konkurentskih TV sa solidnim programskim sadržajem.
  Prvo je predsednik Ko. Prof. dr Vinko Perić dao nalog da kolege iz TV u Radijski studio, gde je radila Romana Kalabić sa realizatorom Petrom Vukovićem, postave fizički jednu TV kameru i da je direktno i uživo uključe u program bez komentara, a da Romana ne sme znati da je kamera uključena.
  Romana nije volela kameru, a bila je nenadmašni radio šoumen i novinar. Vinko je nazvao desetine svojih poznanika - „prijatelja“ u Banja Luci i rekao im da je pokrenuo najbolji TV program na svetu pa da se naštimaju i pogledaju.
  Romani u studiju smo pravili svakave šale i dovodili razne životinjice što je sve išlo direktno u program. Kasnije smo taj eksperimentalni program uozbiljili i nazvali ga „Radio na Televiziji“.
  Moji bajni prijatelji su videvši gluposti na našoj „VIKOM TV“ odmah cijelu Banja Luku uzbunili i sve svoje prijatelje celu noć zvali telefonom da gledaju gluposti na VIKOM TV 44 UHF kanalu, što je bio naš prvi i osnovni cilj, da se što brže i što više gledalaca podesi na novi TV kanal VIKOM TV.
  Posle par dana smo ovu oplemenjenu muzičko-zabavnu emisiju nazvali „Radio na TV“ i emitovali svaki dan u 12:00.
  Posle mesec dana iz Sarajeva nam se javi urednik TV OBN-a sa željom da dodje na razgovor oko te emisije jer se u Sarajevu i cijeloj BiH počelo uveliko pričati o tome a da je niko sem Banjalučana nije mogao da vidi. Tada je naše pravno sedište VIKOM RTV bilo u našim prostorijama u Banja Luci ul. Srpska 2/2. Prostorije su bile luks i obložene od naj skupljeg kamena, tako da smo odmah zadivili urednika i dočekali na najvišem nivou.
  Kada mu je Predsednik Ko. VIKOM Prof. dr Vinko Perić objasnio šta je u pitanju i kada mu je pekao da je Magistrirao i TV Marketing na ECPD Univerzitetu za Mir i Razvoj Ujedinjenih Nacija, urednik je čestitao i napravio veoma pozitivnu i korektnu reportažu o tome i o VIKOM RTV, tako da je cela BiH saznala za novu novu TV VIKOM.
  Posle tri meseca pojavi se ista emisija od par sati „Radio na TV“ na Hrvatskoj TV drugi program, samo dosta ozbiljnija sa gostima itd..., koja se emitovala dosta dugo.
  Prošle godine je i Bjeljinski „BN“ istu takvu emisiju radila i radi „Radio na TV“, a od skora Kablovska TV „INFORMER TV iz Beograda radi slično, samo dosta ozbiljnije.
  U kontekstu biznis-marketinga, bio je zanimljiv, sa više aspekata i jedan opet neuobičajen marketinški potez. Natme 2004. godine, vlasnik i direktor vikom-ovog najboljeg komitenta „Makroprom“-a g. Gladović je nabavio puno malih bazena za kupanje, a već je bilo leto na izmaku i kada se požalio da će mu bazeni ostati neprodati, naš Prdesednik Ko. VIKOM je uz konsultaciju sa Anđelom Perić predložio da se jedan bazen postavi u TV studio, te da Anđela u kupaćem kostimu i vodenoj peni vodi uživo program i razgovara sa gledaocima promovišući kvalitet i cenu bazena za prodaju. Svi su bazeni odmah rasprodati.
  Pored gluposti koje su neki mediji pisali glavna satisfakcija nam je bila kada je Prof. dr Vinko Perić izabran 2005. za Ministra Alternativne Vlade u BiH i kada je došao u Sarajevo da se upozna sa drugim Ministrima te, kada se predstavljao pomenuo je VIKOM TV koji se u Sarajevu nije video, ali je većina dala do znanja da su čuli za VIKOM TV i Voditeljicu koja se kupala u studiju! Znači marketing je u startu najbitniji.
  Toliko o poćetnim velikim marketinškim potezima male tadašnje TV VIKOM sa samo jednim predajnikom u Banja Luci do kasnijih desetine predajnika i RTV mreza u RS, BiH i Srbiji, na stotine osvojenih i dobijenih priznanja, diploma, ordenja itd...što možete videti i na Vinko Perić - Priznanja (vinkoperic.com), a deo i u video dokumentaciji na: https://youtu.be/5x7ny-Bokh0
  S obzirom da je u startu VIKOM RTV krenuo sa oskudnim finansijskim bankovnim kreditima i sredstvima, oskudnom tehničko-tehnološkom opremom, mladim neiskusnim i nestručnim kadrovima željnim da uče i da vole taj posao, bilo je potrebno osmisliti u startu najmanje loš program a pri tome najgledaniji u odnosu na konkurenciju i želju gledalaca.
  Jedna od naj prihvaćenijih muzičko-zabavnih emisija kod slušalaca VIKOM Radija i gledalaca VIKOM Televizije je „Zeljoteka“, koja je u okviru stalne emisije „Radio na Televiziji“ imala višedimenzijsko zadovoljstvo građana, koji su kasnije imali mogućnost da se uživo uključe u program bilo telefonom bilo SMS porukom, da pozdrave koga hoće i da im emitujemo uz pozdrave i pesmu koju žele.
  Mlade VIKOM RTV voditeljice su uvek bile prirodne, spontane, šarmantne, produhovljene, lepe, pametne i elokventne. Pogledajte ih u novogodišnjpj emisiji „Zeljoteka“ na:https://youtu.be/uhsWb8_Pmvs
  Kada smo postigli zavidnu gledanost „Željoteke“ sa solidnim mesečnim finansijskim prihodom od minutaže specijalnih „skupih telefona“ i SMS poruka iz celog sveta, pojavi se problem sa direktorom Telekoma Ostojom Kneževićem. Njegova nadobudanost i ne znanje šta su mediji, koštala ga je potpune srozanosti i gubitak svih privilegija u roku od mesec dana medijske aktivnosti VIKOM RTV. On je tada bio drugi čovek države Republike Srpske i zamenik Predsednice RS Biljane Plavšić, kao i Generalni direktor „Telekoma RS“.
  Promenom vlasti u RS i Biljana Plavšić je postala Predsednica RS sa svojom ekipom Srpskog Narodnog Saveza i koalicionim političkim partnerima je preduzela niz novih aktivnosti. Nevenka Lolić Vučković je ispred socijalista bila na mestu Direktorice „Telekoma“ Banja Luke. Kada je videla, za nju kao komunistu-socijalistu, velike finansijske mesečne prihode i iznose, odmah je sa dokumentima za VIKOM RTV otišla kod Generalnog direktora Telekoma sa sledećim rečima, parafraziram „Vidi Ostoja koliko privatnici zarađuju“! Ostoja tek ustoličen i nadobudan odmah raskine poslovne ugovore sa svim medijima koje je su potpisali (pet) prethodnih Direktora rukovodilaca među kojima je najkorektniji i najstručniji bio Advokat Miodrag Vicanović iz Gradiške. Šta, kako i sa kojim rezultatima je tekao „rat“ izmedju VIKOM-a RS i „Telekoma RS“ pogledajte na: https://youtu.be/L3TEjE3FzTU
  Kad smo u početnim godinama (1997. u RS i BiH), RTV medijskog rada kao dela aktivnosti i u ovoj oblasti Ko. VIKOM i raznih limitirajućih faktora u okruženju, moramo navesti i neprikoslovenog „Boga“ za medije u BiH. Oni su odmah posle rata (IMC, pa CRA i danas RAK) Regulatorna Agencija za Komunikacije u BiH, od Visokog Predstavnika dobili oblaštenja da mogu i tenkove SFORA upotrebiti protiv medija, ako mediji ne rade po njihovim pravilima i kodeksima. https://youtu.be/-x9yl87fYv0 .
  VIKOM RTV je isprobao i sve njihove granice i crvene linije po nacionalnoj osnovi i time se naplaćao najviše njihovih kazni, ali je uvek izlazio kao pobednik i razvijao se. I o tome se možete više upoznati na stranici SNS RS – Političke aktivnosti, kada su napravili Kulturocid i Etnocid nad nama na Izborima 2008. godine. https://youtu.be/RuPVUnq-AAE. Fid bek tih naših patriotskih aktivnosti je veliki doprinos zaustavljanju prenosa ovlaštenja sa RS na BiH i okretanje stranog faktora na našu stranu što Miloradu Dodiku odlično dođe nabačena lopta za drugo poluvreme naše borbe za samostalnost ili pridruživanje Srbiji.
  U međuvremenu postignut je visok nivo praćenja TV emisije „Željoteka“ i trebalo je dodatno osveženje i sadržaj. To znači da smo tu emisiju trebali oplemeniti dodatnim programskim elementima na zadovoljstvo gledalaca. To je značilo da emisije trebamo snimati uživo pred publikom i estradnim umetnicima visokog rejtinga kao što su Keba, Ana Bekuta, Era Ojdanič, Vanesa, Boro Drljača i drugi... Emisiju je vodio tada čuveni šoumen Zoran Pejić Peja. Našli smo restoran „Jezero“ u Banja Luci koji je mogao da primi i preko 1.000 gostiju da sedi. Obezbedili smo da emisije prenose i preko 10 drugih TV na Balkanu, među kojima su: “BN” Bijeljina, “K3” Prnjavor, "Kometa" Sarajevo, "HIT" Brčko, "Patrija" Doboj, "Kozarski vjesnik" Prijeor, "Belami" Niš, "Galaksija" Čačak, "Elmag" Podgorica i drugi u RS, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Počeli smo 2002. g. sa prvom emisijom u kojoj je gost bio Keba. Pogledajte prve četiri emisija „VZNP“ iz „Jezera“ B. L. tadašnjeg vlasnika Slavka Roguljića.
  1. Gost „KEBA“: https://youtu.be/Rzukb_9Mm2E
  2. Gost Ana Bekuta: https://youtu.be/zHzUmHMblWQ
  3. Gost „VANESA“: https://youtu.be/tLYfP38WUx0
  4. Gost Era Ojdanić: https://youtu.be/iG6lBLtKUFM
  Posle četvrte emisije i nezapamćene posete restoranu „Jezero“, vlasnik restorana nam otkazuje daljnje snimanje? Da li nam je otkazao što restoran nije mogao da podmiri večere svim gostima, ili zbog učešća I pevanja Milorada Dodika u emisiji sa Erom, tadašnjeg opozicionara SDS-u ili je vlasnik hteo sa drugim (NTV) da napravi isti posao jer je sedeo u prošloj emisiji sa tadašnjim vlasnikom NTV BL Zoranom Kalinićem, to neznamo ali smo mi odmah nastavili sa emisijama na drugoj lokaciji u “KANTRI KLUBU” Banja Luka.. Emisije je i dalje vodio "PEJA" iz Beograda. Pogledajte i sledećih 5 emisija iz Kantri kluba. U petoj po redu emisiji iz serije "VZNP" Predsednik Ko. Prof. dr Vinko Perić daje tačnu informaciju i komentar na pisanje novina “Svet” i njegovog kvazi novinarčića-seljačića iz Gradiške (M.P.) inače Gradonačelnikove “podguzne muve”!
  5. https://youtu.be/yomrWs4p1O4
  6. https://youtu.be/ne7w3kcrNRA
  7. https://youtu.be/_At-mUklFro
  8. https://youtu.be/lNrfHq6JmzM

  9. https://youtu.be/SOoG0PKLRBA
  S obzirom da je većina ugostitelja želela da radimo emisije iz njihovih objekata to smo i mi podigli naše uslove pa smo sledeću desetu emisiju radili iz restorana „Solun“ sa gostom Srećkom Sušićem.
  10. https://youtu.be/klcAmnwbGY8
  Poslednju emisiju iz ove serije „VZNP“ smo odradili humanitarno u prostorijama fudbalskog kluba „VRBAS“ Banja Luka i u potpunosti sa našim već obućenim kadrovima i lokalnim pevačima. Romana Kalabić je odlično vodila program iz svesrdnu pomoć Petra Vukovića.
  11. https://youtu.be/zDFtEjghV0w
  Posle odličnog praktičnog iskustva i početnih uspeha, kao i odbranjene magistarske teze Prof. dr Vinka Perića iz oblasti medija 2002. godine:https://youtu.be/dQ7QDdz8fJQ, te uvodjenja 2003. ISO 9001 - STANDARD EVROPE: https://youtu.be/BylovTR2yJI, Radio i TV VIKOM je započela pripremu za pokretanje novih programsko patriotskih sadržaja kao što su: Ženski orkestar „VIKOMICE“, Mešoviti orkestar „VIKOM RTV“ Otvaranje Međunarodnog pres centra: https://youtu.be/Kqcdn-Ei6cc, Otvaranje Poslovnog kluba, Pokretanje profesionalnog studija za produkciju muzike, Pokretanje novog muzičkog pokreta „IZVORINKE“ po principu „Varijacije na poznate teme“, i priprema za početak projekta naj sofisticiranije M-DUR emisije emitovane uživo iz vlasttitog restoran studija „MOSKVA“ u Gradišci.

DRUŠTVENO POLITIČKE AKTIVNOSTI