POSLOVNE AKTIVNOSTI
 

"ВИКОМ-ЕЛЕКТРОНИК"
КОМПИЈУТЕРИ

"Računari su brži i tačniji od ljudskog mozga, a po intelegenciji su još uvek iza čoveka".

  Одмах после правне верификације ВИКОМ-а и почетак функционисања трговачког увоза и извоза електронике у Југославију, што је значило да можемо са далеког истока увозити делове и за компијутере и да их ми можемо склапати у Југославији. Значи био нам је потребан мали простор јер су и (HP, Мicrosoft i Apple) почели у гаражи!. Потребни су нам и добри стручњаци за израду нашег софтвера и монтажу хардвера код тадашњих рачунара PC 286/386, како би могли по систему кључ у руке испоручивати све што треба тадашнњим почетним предузетницима и ново осниваним фирмама у Југославији. Опширније у књизи или на: Paradigma uspeha u vremenu tranzicije (vinkoperic.com), страна 161.
  Зашто је Председник и власник Компаније "ВИКОМ" - Академик Проф. др Винко Перић донео одлуку да међу првим фирмама у оквиру Холдинг Коммпаније буде управо ова за рачунаре? Пресудно је било његово лично изучавање компијутера на двогодишњем школовању за софтвер програмера и хардвер сервисера у тадашњем ДДР - ВЕБ "РОБОТРОН" - Р4201 компијутерског система источног блока 1979/1980 године у Берлину.
  Компијутери су иначе уређаји који обрађују податке и извршавају задатке на основу инструкција које добијају од људи.
   А када смо мало завирили и у историју рачунара није лоше поменути да је први електронски рачунарски систем "ЕНИАК" био тежак преко 27 тона, а заузимао је простор од око 168 квадратних метара. Био је димензије од око два просечна стана.
  Да би рачунар био снажан попут људског мозга требао би бити у могућности да одради око 40 трилиона операција у секунди и имати меморију од око 4.000 терабајта.
   Најновији термин у области рачунарске науке је "Вештачка интелегенција" која се бави анализом и развојем метода и алгоритама уз помоћ којих рачунари могу да извршавају бројне комплексне задатке који захтевају степен људске интелегенције.

DRUŠTVENO POLITIČKE AKTIVNOSTI