POSLOVNE AKTIVNOSTI
 

"VIKOM" Ко.
DEONIČARSTVO U TRANZICIJI

Deoničarstvo i Akcionarstvo su bile misaone imenice za društveno vlasništvo u Titoističkoj Jugoslaviji. Promena takvog sistema sa Antom Markovićem je dočekana sa neskrivenim oduševljem, pogotovo za mene koji sam morao pre par godina otići u Beč.
  U austriji sam prvo sa Izvršnim direktorom „WICOM“ Ges.m.b.H, Nebojšom Stanišljević pokrenuo međunarodnu trgovinu radi obezbeđenja repromaterijala i delova za prve „VIKOM“ Kompijutere u Jugoslaviji. Korektna saradnja sa Nebojšom, započinje kada je oženio Sandru, jednu od najboljih radnika Ko. VIKOM, a poslovno se nastavlja sa njegovom firmom „NESSA“ iz Gradiške. Tu korektnu saradnju bi apostrofirao kao moje prvo partnerstvo ili dioničarstvo. Za Beč smo dogovorili da on bude odgovorni direktor i da ga ja ne plaćam kroz platu, već da od profita ima 50%.
  Pošto ja nikada nisam skroman, setim se često Getea koji je – parafraziram - rekao jednu istinu, da je „Skromnost vrlina siromašnih u mozak“ a dobro znam da je nemoguće sve sam da radim pa mi je dioničarstvo dobro došlo za ostvarenje mojih planova da u okviru VIKOM Ko. pokrenem 20 dioničarskih firmi sa Bankom i elektronskim RTV medijima. Imao sam praktično iskustvo iz Evrope, Menadžersko stručno i naučno iskustvo sam verifikovao odbranom Magistarske teze na ECPD Univerzitetu za Mir i Razvoj Ujedinjenih Nacija 2002. godine. https://youtu.be/dQ7QDdz8fJQ i samo su mi trebali sručni i korektni kadrovi
.   Do danas 2024. godine sam pokrenuo, učestvovao, revitalizovao i podigao, sam i sa drugima ukupno 40 firmi plus samostalno 18 elektronskih medija i RTV mreža legalno i legitimno i taj moj medijski posao zadržao na prvo mesto, jer nemam nikakve jače konkurencije u RS i BiH.
  При томе sam у реалном приватном сектору запослио директно или индиректно преко 1.000 радника i ništa manje spoljnih saradnika. Možete zamisliti na kakve sam sve probleme nailazio, a ono što moram istaći je da su većinom moji saradnici bili korektni, a za deo mojih poslovnih uspeha njima se zahvaljujem, kao i mojoj supruzi Dragici Perić koja me verno pratila u svemu.
  Због рата sam неке морао и да затвориm. Опширније у књизи или електронској варијанти књиге на: Paradigma uspeha u vremenu tranzicije (vinkoperic.com) страна 221

DRUŠTVENO POLITIČKE AKTIVNOSTI