POSLOVNE AKTIVNOSTI
 

Grand Orient De France

ВЕЛИКИ ОРИЈЕНТ ФРАНЦУСКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

     Под окриљем највеће француске слободнозидарске ложе „Великог Оријента Француске“, у Београду, 29. марта 2013. године унета је светлост у ложу  „Никола Тесла“, прву масонску ложу која ће радити под заштитом „Великог Оријента Француске“ у Републици Српској. Оснивачи ложе „Никола Тесла“ су 33 мајстора из 9 српских и 4 француске ложе, Великог Оријента Француске.

   Висока делегација од 30-оро браће из Париза и 200 гостију из бројних савезних ложа, је учествовало  у свечаном чину „Уношења Светлости“ у поменуту ложу Републике Српске. Ово је уједно и прва масонска ложа која носи име нашег истакнутог научника Николе Тесле.

Слободно зидарска ложа „Велики Оријент Француске“ је основана 1772. године, и данас је једна од најразвијенијих група слободних зидара. У Србији је ова ложа присутна од 1909. године. Београд је марта 2011. године био први град изван Француске у коме је одржан редовни састанaк Конгреса „Париз 4“ и ложа „Великог Оријента Источне Европе“. Слободно зидарска ложа „Велики Оријент Француске“ се жестоко противила бомбардовању Србије 1999. године.

Osnivanjem prve masonske lože "Nikola Tesla" u Republici Srpskoj pod direktnom zaštitom "Velikog orjenta Francuske" je time priznata i država Republika Srpska u svetu ovih organizacija sa svojim tajnama.

Druge englesko-nemačke lože rade indirektno na unitarizaciji i jednakosti BiH!


posetite zvaničnu stranicu
DRUŠTVENO POLITIČKE AKTIVNOSTI