POSLOVNE AKTIVNOSTI
 
БИОГРАФИЈА

Проф. др Винко Перић, академик ( https://vinkoperic.com) је агилни, непоколебљиви и знаменити припадник интелектуалне елите патриотског опредељења Републике Српске. Због јасне пационалне визије, као основног мотива и инспирације његовог живота, рада, а често и корифејског наступа и стила, годинама је на мети или у фокусу евроатланског лобија, антисрпских НВО, прозападних медија, политичких и конфесионалних ривала. Упркос свим подметањима, исконструисним аферама и неукусним примедбама на приватни, масонски, политички, друштвени, медијски, академско-научни рад и пословноменаџерски живот, остаје као светионик српства у бременитим временима националног страдања и бројних искушења. Винков мултидисциплинарни, иновативнo-напредни и широког спектра приступ савременим пословним и друштвеним стремљењима и појавама, заснован на знању, стицаном у дамаћим и страним високо-школским и академским установама у земљи и иностранству, као и огромном животном и менаџерско-практичном искуству и успеу у више друштвено политичких система, даје велику специфичну тежину његовим ставовима о садашњости и будућности, како српског националног корпуса, тако и мондолошког.(https://youtu.be/b_M_quN8QZQ)
  Винко Перић, рођен је 16.06.1953. године у Кравице-Оправдићи, општина Братунац, ФНРЈ, од оца Божидара и мајке Милеве Перић (рођене Обачкић). Основну и средњу школу завршио је у Шапцу, где се породица преселила после годину дана од његовог рођења. Још у раној младости улази у свет примењене електро технике и иновација светског генија Николе Тесле, који му постаје животни идол у тој области. На бази тадашњих практичних експеримената у оквиру радио аматеризма Винко Перић показује велико интересовање за едукацијом у области електро-технике, електронике, радио и телевизије, па сходно томе бира и смер средњетехничког образовања „ТВ механичар“. Између, одмах понуђеног посла у творници телевизора у Хановеру и ЕИ Ниш, свој први радни сат почиње у Београду у оквиру моћног електронског гиганта СФР Југославије, “Електронске Индустрије (ЕИ) – Ниш”, а након кратког времена и практично доказане стручности, преузима самостално вођење „ЕИ“ - Сервисно-технички центар овог пословног титана у Градишци на Сави, РС, где и данас живи и ради. Након осам година проведених у ЕИ-Ниш, желећи овладавање савременим рачунарским и новим дигиталним технологијама, прелази у "АИПК" РО „Левита“ Градишка за техничког руководиоца новоформираног и јединственог у Југославији - електронског рачунарског центра, који га шаље 1979/1980. на двогодишњу специјализацију из области електронике, рачунарске и компјутерске технике и технологије у школски центар ВЕБ „Роботрон“ – Берлин, ДДР.
  До покретања властитог бизниса у оквиру своје компаније „ВИКОМ“, био је и директор Пословног центра Босанска Градишка у „КТРО“ „Веселин Маслеша“ Бања Лука, „СОУР“ Сарајево. Свестан бесмислених ограничења и нелогичности које је наметао социјалистички привредни амбијент, паралелно са пословним активностима у југословенским државним или друштвеним предузећима, 80-тих година прошлог века, Винко Перић оснива своју прву приватну фирму „WICOM Ges.m.b.H.“ у Бечу. Сусревши се са потпуно другачијим економско-политичким системом и тржишно оријентисаном привредом у Аустрији и Немачкој, где стиче драгоцена пословна искуства, која ће му омогућити лако прилагођавање надолазећим eвропским трендовима и неминовним транзиционим процесима и променама у СФРЈ, на челу са Антом Марковићем. (Председник СИВа СФРЈ - Југославије).
  Почетком 90-тих година ХХ века, када се практично отвара и демократизује крути привредни систем социјалистичке Југославије, стварањем услова за равноправни третман приватног капитала и иницијатива, Винко Перић отвара једну од првих приватних холдинг Kомпанија „ВИКОМ“ на овим просторима, која је до и после „Првог полувремена Трећег светског рата“, учествовала у покретању и развоју преко 40 самосталних, деоничарских и акционарских друштава плус 16 електронских медија Радија и ТВ, лоцираних на територији Југославије и данашњих новонасталих држава. Нажалост, планирану развојну концепцију Холдинга, која је подразумевала улазак у банкарство и медије, спречило је пројектовано, изнуђено и насилно разбијање СФРЈ и рат у БиХ.
  Током одбрамбено-отаџбинског рата, Винко Перић, продаје своју компанију „WICOM Ges.m.b.H.“ у Бечу и претежно конспиративно и активно учествује, а све своје пословне и стручне капацитете, ресурсе и могућности у потпуности подређује и ставља на располагање, ратним потребама свог народа и његовој одбранбено-слободарској борби која је окончана стварањем Републике Српске у Дејтону 1995. године. (https://youtu.be/mfNB2QujkdQ). Један је од највећих ратних хуманитарних донатора војсци и полицији у Српској. У време рата био је редак пример патриоте, који је све поклањао и на то легално плаћао порезе и доприносе, а да после рата своје милионске донације није хтео да тражи од Владе да га обештети. На почетку рата је био и Виши самостални инспектор МУП-а, добровољац, новинар, сниматељ и ратни директор „ВИКОМ“ штампарије и издаваштва, предузећа од посебног значаја за РС. Као најсавременија Штампарија „ВИКОМГРАФ“ за то време у РС, а под блокадом на Дрини са Србијом обављала је штампање већину неопходних службених докумената и књига, од школских дневника, ђачких књижица, индекса до дипломатског приручника за будуће Амбасадоре у Свету, као и већином донаторски снабдевала војску и полицију канцеларијским прибором, униформама, цигаретама и осталом неопходном опремом.
  Вико Перић је један од иницијатора формирања и оснивача многих институција Републике Српске међу којима су и „Фудбалски савез РС“, „Савез радио аматера РС“, као и “Удружења приватних послодаваца РС”, „Избор за прву Мис РС“ још далеке 1993. године, које је имало за циљ у старту:организована помоћ у позадинским потребама одбране отаџбине и припрему за лакше и брже превазилажење транзиционо-ратних проблема у економији и друштву током и после рата.
  На бази европских пословних искустава Винко Перић је „предвиђао“ шта се мора урадити код стварања нове државе која промовише тржишну привреду и неке западне вредности. То је промоција и заштита интереса приватних послодаваца као мотора развоја сваке модерне државе. Такође кроз, трипартитне разговоре и дијалог са властима и синдикатима морао се брзо направити савремени привредно-пословни амбијент за рад и привредну сарадњу са иностраним партнерима. (https://youtu.be/4x5Sl6CaBXQ) Данас је и Председник и тог удружења, које се морало прилагодити окружењу после припреме, организације и покушаја легалног покретања нове Привредне коморе Републике Српске. (https://youtu.be/T1IUNnpPZPg). Ово удружење је присиљено да ради већином конспиративно. Оснивач је и после Дејтона, више НВО БиХ организација, међу којима издвајамо Асоцијацију Послодаваца БиХ (https://youtu.be/JBqGoJuP0sk) чији је био и Потпредседник, као и Невладину Фондацију БиХ (1997.), регистровану у Холандији, чије је активности данас наставила да ради НВО „МОЗАИК“, на челу са Зораном Пуљићем. Био је и ризничар те фондације у Холандији
  Прилагођавајући се „новој“ мапи Балкана, насталој признањем сецесије бивших југословенских република од стране тзв. међународне заједнице и потпуно новог привредног амбијента који је она донела, Перић пословање компаније „ВИКОМ“ преусмерава на медијске пројекте. (https://youtu.be/mfNB2QujkdQ)
  Пилот-пројекат РТВ „ВИКОМ“ кренуо је 1995. у Србији. Из хотела „Слобода“ у Шапцу je емитован први сигнал Виком-Радија, а шест месеци касније кренуо је у етер и први ТВ-сигнал. Две године након дејтонског споразума, (10. марта 1997.) почиње са радом „ВИКОМ Радио“ – Бања Лука, а 29.09. исте године и „ВИКОМ Телевизија“ - Бања Лука из централног студија у Градишци, који савремено опремљен постаје не само центар за емитовање програма, већ и за концептирање развојних, иновативних, медијских и других комплементарних активности ове компаније. https://youtu.be/q-FHcovkJTg. Развијајући и гранајући пословне активности у оквиру медија „ВИКОМ“ РТВ је активирао међу првима, интернетску, сателитску и дигиталну телевизију у целом свету, повезујући тако дијаспору са отаџбином, која је могла директно и да слуша и да гледа, а посебно да се из већине земаља јави директно у програме или да пошаље поруку својим најмилијима. Такође је замаљским путем, преко својих антенских стубова на висовима планина и фреквенција, покренуо и директно повезао Београд са Бања Луком и народом обе државе са две електроско-дигиталне „мреже“ РТВ предајника.
  Међу првима је увео и најсавршенију оптичку и дигиталну технику и технологију, и данас емитује програме путем савршене дигиталне „ИПТВ“ – „М-Тел“ Телеком РС и Србије и 2 дигиталне ТВ путем националног (БиХ) „МУЛТИПЛЕКСА – Б“. Покренуо је и подигао и паралелне пратеће пословне активности као што су:Међународни Прес центар, Пословни клуб, Продукцијско-филмски Студио за снимање и производњу музике, филмова, серија, штампање и издавање ДВД и ЦД дискова, а међу првима је бар на Балкану, покренуо женски оркестар „ВИКОМИЦЕ“ (https://youtu.be/zjhBuTmFoFI).
  Од посебног националног значаја је и пројекат „Изворинке“ (https://youtu.be/lMCEVv8JdsE), који налази и доказује српско етничко порекло многих српских песама које су, смишљеним културним фалсификатима Бошњака-муслимана, данас познате под именом севдалинке и третирају се као изворна бошњачка музика.
  До данас је (поред 40 компанија), покренуо по систему „кључ у руке“, а неке препустио и другима 16 Радио и ТВ електронских медија, а данас у 100% власништву управља са 4 електронска РТВ медија.
  „ВИКОМИЦЕ“ су незапамћен маркетиншко-забавно-патриотски пројекат који је и Комисију за културу ЕУ „иритирао“, на бази популарности (11 Оскара), да исфинансира документарни филм о женама у медијима у БиХ под називом „Посао снова“ у режији Данијеле Мајсторовић (https://youtu.be/EXEGb1OVzQk).
  Упркос ограничавајућим федералним прописима БиХ и притисцима антисрпских снага којима је изложен, „ВИКОМ“ је очувао потпуну слободу своје уређивачке политике, економску, политичку и технолошку независност и усвојио најновије савремене дигиталне (IPTV) технологије, системе и стандарде (ISO 9001 RWTUF – 2003.), (https://youtu.be/BylovTR2yJI), па се и данас може чути и видети скоро свуда у свету.
  Уздижући „ВИКОМ“ РТВ из локалног медија у препознатљив патриотски бренд, Винко Перић је заокружио савремени концепт компаније „ВИКОМ“, а Градишка на Сави постала је симбол савременог пословног окружења у коме, поред више Студија, постоје и импозантни пословни простори, сопствени смештајни капацитети и остала инфраструктура неопходна за мултидисциплинарни рад и успешно пословање.
  Како се Винко Перић не мири са постојећим стањем, после одласка у пословну пензију покреће Идејни мега патриотски пројекат на Балкану у долини подножја планине Козаре са речицом, три потока и два извора: Смештај и продужење здравља и квалита живота пензионерима, (посебно девизним).
  Рани улазак у свет самосталних и самоодрживих топ менаџера и развој озбиљних пословних пројеката није спречило Винка Перића, да се константно стручно и научно усавршава и мултидисциплинарно развија, оргинално повезујући науку са праксом у различитим областима својих интересовања у смисаону едукативну целину. Током 1987. постаје машински инжењер, 1994. завршава немачки језик, а након похађања магистарских студија, 2002. на Универзитету за „Мир и развој“ УН „ЕЦПД“ у Београду, успешно брани магистарску тезу “Модел локалне ТВ станице у тржишним условима“, где развија концепт који успешно примењује у пракси на развоју сопствених РТВ мрежа и система. Након тога се посвећује научно-стручним изучавањима утицаја масмедија на гледаоце, као и опште мондолошке, националне, и еколошке безбедности.
  У јулу 2013. на Интернационалном универзитету у Брчком (Брчко Дистрикт), након испуњења потрбних услова, успешно брани Докторску дисертацију „Медији и комуникације у функцији заштите и унапређења еколошке безбедности“. (https://youtu.be/vKbDlJkUZxE). Непосредно након тога на истом Универзитету постаје Проф. доцент за научну област „Безбедност у медијима и комуникацијама“, а 06.04.2023. године Сенат другог Универзитета у Брчком „Привредна академија“, га прима и ангажује као Ванредног Професора за научну област Безбедност у медијима и комуникацијама, на Привредном и Правном факултету
  Поред рада на Универзитетима, научно изучавање ове области наставља и кроз „Центар за стратешка истраживања националне безбедности“ Београд, чији је био и помоћник директора и шеф канцеларије за Републику Српску. Током 2010. године постаје члан Руске Међународне Академије „Internationals ACADEMY of authors OF SCIENTIEIC DISCOVERIES AND INVENTIONS“, а 2011. и редовни члан „ЈУПИН-а“ и „Српске краљевске академије иновационих наука“ (СКАИН) – Београд, (https://youtu.be/v4paWNdGUeU), која му 2017. додељује и престижно признање „Орден Витеза Тесле“. Дана 13.03.2023. Изборна скупштина га поставља за Потпредседника СКАИН - Академије. (https://youtu.be/fFDe2OFscic).
  Ценећи изузетан допринос развоју мултидисциплинарне методологије изучавања узрока и последица грађанских ратова 90-тих година XX века на тлу бивше Југославије Институт за националну историју („THE INSTITUT OF NATIONAL HISTORY“) из Њујорка (USA), 10. фебруара 2016. године, академику, проф. др Винку Перићу додељује почасни докторат историјских наука („Doctor of Historical Sciences“)
  До сада је Винко Перић активни учесник и излагач (аутор-коаутор) на 153 научно-стручна скупа, конгреса, међународних конференција, симпозијума, округлих столова у земљи и иностранству, а био је више пута организатор и члан иницијативних, oрганизационих и научних одбора. https://youtu.be/nSQ2Oh9G0IE, https://youtu.be/Ml-MtdZo1uI. Објавио је преко 60 научно-стручних радова, монографија од националног и међународног значаја. Аутор – коаутор је више књига чији је циљ да научне и друштвене пројекте популарним језиком представи ширем аудиторијуму у земљи и иностарнству, од чега издвајамо. Paradigma uspeha u vremenu tranzicije (vinkoperic.com). Која по својим иновативним, стручним и документационим садржајем као и револуционарним стилом у књижевности превазишла све друге на Балкану. (као и ценом (500 Еура, може је бесплатно добити свако, под условом да је прочита прије, јер се налази комплетна на ЈоуТубу у електронској варијанти.
  Схвативши међу првима да ће расцепканост Српског националног корпуса по разним државицама на Балкану, довести до нестајања Српског народа попут Хазара или Маја, 30.11.2013. године, Винко Перић покреће, иницира, организује две изузетно значајне Међународне научно-стручне конференције другог привредног и трећег (патриотског) НВО сектора Републике Српске и Србије у Градишци на Сави, https://youtu.be/id7atR6fRUM и https://youtu.be/490Jh4THR0A којој је присуствовало више од 100 еминентних учесника и гостију. Ови скупови и научни радови, недвосмислено су верификовали оправданост визионарског пројекта професора Перића “Српски пијемонт – Отворени Балкан”, чији је средњерочни циљ јачање српскосрпских веза на Западном Балкану, док је дугорочна мисија Конституисање Српске светске државе по угледу на УСА. У том контексту 2021. са Фондацијом „Капетан Драган“ из Београда покреће и „Српску светску телевизију“ и мултидисциплинарно осветљава бројне могућности, које у том смислу постоје као опције (културне, пословне, еколошке, социјалне, верске, политичке), као и оне које се нуде као перспектива у ближој и даљој будућности.
  За свој мултидисциплинарни приступ и иновативне активости у пословним, научним, друштвеним и хуманитарним пројектима Винко Перић и његове фирме су добитници бројних признања, диплома, сребрних и златних медаља, ордења и плакета од институција у земљи и свету, (https://youtu.be/5x7ny-Bokh0), од којих посебно издваја: „Бели анђео“ 1999. од Олимпијског комитета Југославије; сребрну медаљу (освојено друго место у Свету) на 52. светском салону проналазака, истраживања и нових технологија „Brussels-Eureka“ 2003.; Статуa „Победник“ Београд 2014. од Савеза проналазача Србије; Статуа „Личност године у економској дипломатији Западног Балкана и Југоисточне Европе“ 2015. од „IV MEĐUNARODNI BUSINESS SAMIT“, (https://youtu.be/lyXPcl8jjok), Врњачка Бања; златни орден „Витеза Тесле“ од СКАИН Академије наука из Београда; златни „Орден првог степена“ - „Драгољуб Дража Михаиловић“, додељен на Равној Гори 2016.; Повеља „Долине краљева векова и јоргована“ за животно дело од „МАК – 2020“. Копаоник Србија итд...
  Паралелно са пословним и научним активностима, Винко Перић је константно присутан као активан члан друштвено-политичке заједнице. У том смислу, без обзира да ли га посматрамо као менаџера или универзитетског професора, привредника или научника, есенцијална нит која повезује све пословне, академске и друштвене активности Винка Перића, јесте искрена оданост српској националној идеји, њеном очувању и развоју у садашњим геополитичким околностима. За разлику од многих, Винкова посебност је и у потенцирању свога става, да никада не жели да ради као политичар у јавном сектору, нити у власти, без обзира на континуирано учетвовање у политици и изборима све до 2018. године. (https://youtu.be/b_M_quN8QZQ)
  Турбулентне догађаје 90-тих година XX века, Винко дочекује у тројној улози: самостални виши инспектор, конспиративни активиста у организовању и помагању Српског покрета у БиХ под руководством СДС-а чији постаје и конспиративни члан, а јавно оснивач и члан Савета „Странке Југословена“, надајући се, да очувањем Југославије, можда се може сачувати јединство и заједништво Српског националног корпуса на Балкану и ако зна и предвиђа, да та идеја има веома мали проценат успеха. (https://youtu.be/muS63T6z-mg)
  Године 1993. са Професорима Николом Поплашен, Војиславом Шешељ, Николом Шпирић, оснива и постаје члан Извршног Одбора Српске Радикалне Странке Републике Српске. (https://youtu.be/a34UZhZ57WE). После годину дана напушта ту опцију, ради других конспиративно-патриотских активности. Као други човек из сене и потпредседник „НСС“ са Проф. др Петром Кунићем оснива „Нову снагу српске“, лобирајући пословног сарадника Драгомира Карића из Београда да буде политички кум око назива партије. (https://youtu.be/lVl1tjw7-xI). Tоком предизборне кампање 2014. не случајно, практично је, кроз коалициони договор, подржао “Партију економске и социјалне правде” Проф. др Емила Влајки, са којим је 1990. покретао и Странку Југословена. Винко је прихватио потпредседничко место и носиоца кандидатске листе Бањалучке регије, што му је омогућило да, из сенке, али бескомпромисно учествује у борби за очување целовитости Републике Српске (тада је на изборима постојала озбиљна претња да се РС подели код Брчког), опет због других патриотских активности, подноси јавну оставку и напушта партију „ПЕСП“.
  Нај озбиљније јавно политичко деловање Винко започиње 2006. године када преузима Председничку палицу СНС (Српска Напредна Странка Републике Српске), коју је дана 10.04.1997. основао у Бијељини, са пар стотина Српских патриота и првим Председником, (Горан Планичић, проф.). Преузимајући водећу улогу СНС РС активно лидерски и патриотски креће у самостални политички пројекат прве Српске напредне странке Републике Српске на Балкану, као баштина историјског наслеђа и идеје СНС Краљевине Србије, основане у јануару 1881. (на идејама старих српских конзервативаца попут Илије Гарашанина, Јована Мариновића, Ђорђа Ценића и др.). Било је то прво оживљавање изворних напредњачких идеја на просторима српских земаља. Ова странка, на челу са Винком Перићем од 09.06.2006. као Председником, и заједно са коалиционим партнерима: Српска Странка РС (СС РС Проф. Предраг Гуго Лазаревић и Др Ненад Стевандић) на листи СРС РС, на изборима 2006., листа добија два посланика у Скупштини РС. https://youtu.be/Sycbv9Qs_Dw
  Српска напредна странка Републике Српске је одиграла круцијалну улогу у изборном процесу 2008., када је наступајући самостално са јасних националних позиција и произведеним „фид беком“ својих активности, практично допринела заустављању започети процес преноса ингеренција и дејтонских овлаштења са РС на БиХ. Паралелно са медијским активностима „ВИКОМ“ РТВ је код грађана потпуно окренуо политичку сцену у десно, власти „присиљене“ да дан РС уместо Дејтона буде 09. јануар, главног лидера РС Додик Милорада преобрати од „друга“ у српског патриоту и покуша са референдумом. И ако је због тога ЦИК БиХ Винку Перићу тада забранио политички рад и суспендовао са листе на изборима, а странка и практично и буквално правно забрањена (укинута) од ИСИЛ-оваца из Сарајева (ЦИК, РАК, СУД БиХ) и домаћих издајника, странка је морала прећи на конспиративни рад, па се у међувремену појавило и више напредњачких опција у јавности. Дана 24.02.2018. https://youtu.be/Jb8ExJW-iUU Винко је, са Др Дарком Матијашевићем окупио већину напредних странака и радикала те је у Бања Луци одржана Скупштина уједињења на чијем челу је пројектованоизабран Др Дарко Матијашевић, који наставља започете Винкове напредњачке и патриотске идеје и акције, док Винко прелази у конспиративно-трансцендентални рад и подизање нове Обједијенције у свету, као слободни зидар са нај вишим 33о степеним у свету, и нове државе на Балкану у којој би сви Срби били заједно. (https://youtu.be/33CTqXFIlKM).
  Као самоодржив, материјално и интелектуално независтан и слободан, нелобиран од људи и организација које из сенке управљају политичким процесима, Др Винко Перић има аутохтони приступ садашњем политичком и историјском тренутку у коме се нашао српски национални корпус и саопштава га без страха и отворено, никада не тргујући политичким ставовима и идејама. Линија његовог националног деловања, након разбијања Југославије, увек је била јасна и транспарентна – очување РС у дејтонској форми и јачање српско-српских (пословних, политичких, верских) веза у региону, кроз постојеће легалне могућности до уједињења и заједништва. Сви ставови и пројекти Академика Проф. др Винка Перића, као патриотског интелектуалца и универзитетског професора, засновани на мултидисциплинарном изучавању друштвених појава и кретања, представљали су неку врсту „трећег погледа“ у транзиционом времену у односу на официјалне ставове власти и опозиције у Србији и РС, а медијским утицајем и окретањем укупне политичке сцене и политичара у РС удесно. Винковим активностима су делом цементирани национални темељи Републике Српске, што се документовано може видети из неколико књига из Енциклопедије о свом успешном животу и раду. Одабрана књига „ПАРАДИГМА УСПЕХА У ВРЕМЕНУ ТРАНЗИЦИЈЕ“ – Монографија 1953.-1996. се налази у дигиталној форми на адреси: Paradigma uspeha u vremenu tranzicije (vinkoperic.com), док је више књига у финалној фази штампања.
  Након више од три деценије конспиративног деловања у француским и српским Масонским круговима, Винко Перић је најзаслужнији за оснивање и рад Масонске ложе „Никола Тесла“ у Бањој Луци као „Ложу Великог Орјента Француске“ из Париза. Академик Перић је објавио јавности своју иницијацију у врховни 33- ћи степен Шкотског масонског обреда (Суверени Велики Главни Инспектор 33o ) у оквиру Регуларне Велике Ложе Србије (Р.В.Л.С), чији је био заменик Великог Мајстора и учествовао у оснивању Великог Орјента Хрватске, чији је почасни члан. (https://youtu.be/pOER0TiH6eE). Сада ради на оснивању Масонске ложе у оквиру ВНЛ ОБ - Велике Националне Ложе Отворени Балкан, која би једнога дана требала хоризонтално повезати све обједијенције на Балкану. На крају, без обзира у ком смеру ће геополитичке буре савременог света гурнути српски брод, својом трансцеденталном мисијом и визијом коју енергично претаче у конкретне пројекте, Академик Проф. др Винко Перић остаје носилац Светла српске националне идеје, а пројекат “Српски пијемонт” (Отворени Балкан) историјски одражава светлу перспективу српског народа, у коју се може закорачити одмах. (https://youtu.be/UVF04TP0qpg)


  
  Република Српска, Градишка, на Сави, ул. Војводе Мишића 81. +387/65-512-650

DRUŠTVENO POLITIČKE AKTIVNOSTI