POSLOVNE AKTIVNOSTI
 
БИОГРАФИЈА

Академик Проф. др Винко Перић је агилни, непоколебљиви и знаменити припадник интелектуалне елите патриотског опредељења Републике Српске. Због јасне пационалне визије, као основног мотива и инспирације његовог живота, рада, а често и корифејског наступа и стила, годинама је на мети или у фокусу евро-атланског лобија, антисрпских НВО, прозападних медија, политичких и конфесионалних ривала. Упркос свим подметањима, исконструисним аферама и неукусним примедбама на приватни, масонски и пословни менаџерски живот, друштвени, медијски и академско-научни рад остаје као светионик српства у бременитим временима националног страдања и бројних искушења. Винков мултидисциплинарни, иновативнo-напредни и широког спектра приступ савременим пословним и друштвеним стремљењима и појавама, заснован на знању, стицаном у дамаћим и страним високо-школским и академским установама у земљи и иностранству, као и огромном животном и менаџерском практичном искуству и успеу у више друштвено политичких система, даје велику специфичну тежину његовим ставовима о садашњости и будућности, како српског националног корпуса, тако и мондолошког.

Детињство, младост и прва пословна искуства

  Винко Перић рођен је 16.06.1953. године у Оправдићима-Кравице, општина Братунац, ФНРЈ, од оца Божидара и мајке Милеве Перић (рођене Обачкић). Основну и средњу школу завршио је у Шапцу, где се породица преселила после годину дана од његовог рођења.
 Још у раној младости улази у свет примењене технике и иновација светског генија Николе Тесле који му постаје животни идол. На бази тадашњих практичних експеримената у оквиру радио аматеризма Винко Перић показује велико интересовање за едукацијом у области електро-технике, електронике, радио и телевизије,  па сходно томе бира и смер средње-техничког образовања. Између, одмах понуђеног посла у творници телевизора у Хановеру и ЕИ Ниш, свој први радни сат почиње у Београду у оквиру моћног електронског гиганта СФР Југославије, “Електронске Индустрије (ЕИ) – Ниш”, а након кратког времена преузима Сервисно-технички центар овог пословног титана у Градишци на Сави, где и данас живи и ради. Након осам година проведених у ЕИ-Ниш, желећи овладавање савременим рачунарским и новим дигиталним технологијама, прелази у "АИПК" РО „Левита“ Градишка за техничког руководиоца новоформираног и јединственог у Југославији - електронског рачунарског центра, који га шаље 1979/1980. на двогодишњу специјализацију из области електронике, рачунарске и компјутерске технике и технологије у школски центар „Источног блока“ ВЕБ „Роботрон“ – Берлин, ДДР. До покретања властитог бизниса, био је и директор Пословног центра Босанска Градишка у РО „Веселин Маслеша“, Бања Лука. 

Стварање пословног окружења

  Свестан бесмислених ограничења и нелогичности које је наметао социјалистички привредни амбијент, паралелно са пословним активностима у југословенским државним или друштвеним предузећима, 80-тих година прошлог века, Винко Перић оснива приватну фирму „WICOM Ges.m.b.H.“ у Бечу. Сусревши се са потпуно другачијим економско-политичким системом и тржишно оријентисаном привредом, у Аустрији и Немачкој, где стиче драгоцена пословна искуства, која ће му омогућити  лако прилагођавање надолазећим eвропским трендовима и неминовним транзиционим процесима и променама у СФРЈ.
  Почетком 90-тих година ХХ века, када се практично отвара и демократизује крути привредни систем социјалистичке Југославије, стварањем услова за равноправни третман приватног капитала и иницијатива, Винко Перић отвара једну од првих приватних холдинг Kомпанија (ВИКОМ) на овим просторима, која је до данас учествовала у покретању и развоју преко 40 самосталних, деоничарских и акционарских друштава, лоцираних на територији Југославије. Нажалост, планирану развојну концепцију Холдинга, која је подразумевала улазак у банкарство и медије, спречило је пројектовано насилно разбијање СФРЈ и рат у БиХ. 
  Током одбрамбено-отаџбинског рата, Винко Перић веома активно и претежно конспиративно учествује и све своје пословне и стручне капацитете, ресурсе у потпуности подређује ратним потребама свог народа и његовој одбранбено-слободарској борби која је окончана стварањем Републике Српске. Један је од највећих ратних хуманитарних донатора у Српској, а био је и виши самостални инспектор МУП-а, добровољац, новинар, сниматељ и ратни директор ВИКОМ штампарије и издаваштва, предузећа од посебног значаја за РС, која је обављала штампање већину службених докумената и књига, као и донаторски снабдевала војску и полицију разним канцеларијским прибором и осталом неопходном опремом у ратном периоду.
  Вико Перић је један од иницијатора формирања и оснивача многих институција Републике Српске међу којима су и Фудбалски савез РС, Савез радио аматера РС, као и “Удружењи приватних послодаваца РС” још далеке 1993. године, које је имало за циљ у старту: организована помоћ у потребама одбране своје отаџбине и припрему за лакше и брже превазилажење транзиционих проблема у економији и друштву после рата. 
  На бази европских пословних искустава Винко Перић је предвиђао шта се мора урадити код стварања нове државе која промовише тржишну привреду и западне вредности. То је промоција и заштита интереса приватних послодаваца као мотора развоја сваке модерне државе. Такође кроз, трипартитне разговоре и дијалог са властима и синдикатима морао се брзо направити савремени привредно-пословни амбијент за рад и привредну сарадњу са иностраним партнерима. Данас је председник тог удружења, а оснивач је многих НВО организација међу којима издвајамо Асоцијацију Послодаваца БиХ чији је и Потпредседник био и НВО Фондација БиХ регистроване у Холандији, чији је Винко био и ризничар. 
  Прилагођавајући се „новој“ мапи Балкана, насталој признањем сецесије бивших југословенских република од стране тзв. међународне заједнице и потпуно новог привредног амбијента који је она донела, Перић пословање компаније ВИКОМ преусмерава на медијске пројекте. Пилот-пројекат РТВ ВИКОМ кренуо је 1995., у Србији. Из хотела „Слобода“ у Шапцу je емитован први сигнал Виком-Радија, а шест месеци касније кренуо је у етер и први ТВ-сигнал. Две године након дејтонског споразума, 10. марта 1997., почиње са радом ВИКОМ Радио – Бања Лука, а 29.09.  исте године и ВИКОМ Телевизија - Бања Лука из централног студија у Градишци, који савремено опремљен постаје не само центар за емитовање програма, већ и за концептирање развојних, иновативних, медијских комплементарних активности ове компаније.
  Развијајући и гранајући пословне активности у оквиру својих медија „ВИКОМ“ РТВ, активирао је међу првима, интернетску, сателитску и дигиталну радио и телевизију у целом свету, повезујући тако нашу дијаспору са отаџбином, која је могла директно и да слуша и да гледа, и посебно да се из већине земаља јави директно у програме или да пошаље поруку. 
  Такође је замаљским путем, преко својих антенских стубова на висовима планина и фреквенција, покренуо и директно повезао Београд са Бања Луком и народом обе државе, са две „мреже“ РТВ предајника! 
  Међу првима је увео и најсавршенију оптичку и дигиталну технику и технологију, и данас емитује програме путем савршене дигиталне „ИПТВ“ – „М-Тел“ Телеком РС. 
  Подигао и покренуо паралелне пратеће пословне активности као што су: Међународни Прес центар, Пословни клуб, Продукцијско-филмски Студио за снимање и производњу музике, филмова, серија, штампање и издавање ДВД и ЦД дискова, а међу првима у свету је покренуо и женски оркестар „ВИКОМ РТВ“ итд...
  Од посебног националног значаја је и пројекат „Изворинке“ који налази и доказује српско етничко порекло многих српских песама које су, смишљеним културним фалсификатима Бошњака-муслимана, данас познате под именом севдалинке и третирају се као изворна бошњачка музика.
  До данас је (поред 40 компанија), покренуо по систему „кључ у руке“, а неке препустио и другима 16 Радио и ТВ електронских медија, а данас у 100% власништву управља са 4 електронска медија. 
  Пројекат „ВИКОМИЦЕ“ је незапамћен маркетиншко-патриотски пројекат који је и Комисију за културу ЕУ иритирао, на бази њихове популарности, да исфинансира документарни филм о њима „Посао снова“ у режији Данијеле Мајсторовић и продукције „Бабе“ из Загреба.     
  Упркос ограничавајућим федералним прописима БиХ и притисцима антисрпских снага којима је изложен, РТВ ВИКОМ је очувао потпуну слободу своје уређивачке политике, економску, политичку и технолошку независност и усвојио најновије савремене дигиталне (IPTV) технологије, системе и стандарде (ISO 9001 RWTUF – 2003.), па се и данас може чути и видети свуда у свету.  
  Уздижући „ВИКОМ“ РТВ из локалног медија у препознатљив патриотски бренд, Винко Перић је заокружио савремени концепт компаније ВИКОМ, а Градишка на Сави постала је симбол савременог пословног окружења у коме, поред више Студија, постоје и импозантни пословни простори, сопствени смештајни капацитети и остала инфраструктура неопходна за мултидисциплинарни рад и успешно пословање.
  Како се Винко Перић не мири са постојећим стањем, после одласка у пензију, покреће Идејни мега
ПАТРИОТСКИ пројекат на Балкану у долини подножја планине Козаре са речицом, три потока и два извора: смештај и ПРОДУЖЕЊЕ ЖИВОТА ПЕНЗИОНЕРИМА – ПОСЕБНО ДЕВИЗНИМ!!! Какав је и сам!  

Високо образовање, научни рад и признања
  Рани улазак у свет самосталних топ менаџера и развој озбиљних пословних пројеката није спречило Винка Перића - да се константно стручно и научно едукује и мултидисциплинарно развија, оргинално повезујући различите области својих интересовања у смисаону едукативну целину. 
  Током 1987. постаје машински инжењер, 1994. завршава немачки језик, а након похађања магистарских студија, 2002. на Универзитету за „Мир и развој“ Уједињених Нација „ЕЦПД“ у Београду, успешно брани магистарску тезу “Модел локалне ТВ станице у тржишним условима“, где развија концепт који успешно примењује у развоју сопствених РТВ мрежа и система. Након тога се посвећује озбиљним изучавањима утицаја медија на гледаоца и области опште мондолошке и националне безбедности. 
  У јулу 2013. на Интернационалном универзитету у Брчком - Дистрикт успешно брани Докторску дисертацију „Медији и комуникације у функцији заштите и унапређења еколошке безбедности“. Непосредно након тога на истом Интернационалном универзитету постаје доцент-професор за научну област „Безбедност у медијима и комуникацијама“. 
  Поред рада на Универзитету, научно изучавање ове области наставља и кроз „Центар за стратешка истраживања националне безбедности“ Београд, чији је био и помоћник директора и шеф канцеларије за Републику Српску. 
  Током 2010. године постаје члан Руске Међународне Академије „Internationals ACADEMY of authors OF SCIENTIEIC DISCOVERIES AND INVENTIONS“ те убрзо и редовни члан „Српске краљевске асоцијације Академика иноватора и научника“ (СКАИН) – Београд, која му додељује и престижно признање „Орден Витеза Тесле“.
  Ценећи његов изузетан допринос развоју мултидисциплинарне методологије изучавања узрока и последица грађанских ратова деведесетих на тлу бивше Југославије Институт за националну историју („THE INSTITUT OF NATIONAL HISTORY“) из Њујорка (USA), 10. Фебруара 2016. године, академику, проф. др Винку Перићу додељује почасни докторат историјских наука („Doctor of Historical Sciences“). 
  Активни је учесник и излагач на преко 150 научно-стручних скупова - конгреса, међународних конференција, симпозијума, округлих столова у земљи и иностранству, а био је много пута организатор и члан иницијативних, oрганизационих и научних одбора. Објавио је преко 50 научно-стручних радова, монографија од међународног значаја. Аутор – коаутор је више књига чији је циљ да научне и друштвене пројекте популарним језиком представи ширем аудиторијуму у земљи и иностарнству.
  Схвативши међу првима да ће расцепканост Српског националног корпуса по разним државицама на Балкану, довести до нестајања Српског народа попут Хазара или Маја,  30.11.2013. године, покреће, иницира, организује 2. изузетно значајне Међународне научно-стручне конференције другог привредног и трећег (патриотског) НВО сектора Републике Српске и Србије у Градишци на Сави, https://youtu.be/id7atR6fRUM и https://youtu.be/490Jh4THR0A којој је присуствовало више од 100 еминентних учесника и гостију. Ови скупови и научни радови, недвосмислено су верификовали оправданост визионарског пројекта професора Перића “Српски пијемонт – Западни Балкан”,  чији је средњерочни циљ јачање српско-српских веза на Западном Балкану, док је дугорочна мисија Конституисање Српске светске државе по угледу на УСА. У том контексту 2021. са Фондацијом „Капетан Драган“ из Београда покреће и „Српску светску телевизију“.
  Винко Перић мултидисциплинарно осветљава бројне могућности, које у том смислу постоје као опције у овом тренутку (културне, пословне, социјалне, верске, политичке), као и оне које се нуде као перспектива у ближој и даљој будућности.  За свој мултидисциплинарни приступ и иновативне активости у пословним, научним, друштвеним и хуманитарним пројектима Винко Перић и његове фирме су добитници бројних признања, диплома, сребрних и златних медаља, ордења и плакета од институција у земљи и свету, од којих посебно издваја: „Бели анђео“ 1999. од Олимпијског комитета Југославије; сребрну медаљу са 52. светског салона проналазака, истраживања и нових технологија „Brussels-Eureka“  из 2003.; Статуa „Победник“ Београд 2014. од Савеза проналазача Србије;  Статуа „Личност године у економској дипломатији Западног Балкана и Југоисточне Европе“ 2015. од „IV MEĐUNARODNI BUSINESS SAMIT“, Врњачка Бања; златни орден „Витеза Тесле“ од СКАИН Академије наука из Београда; златни „Орден првог степена“ - „Драгољуб Дража Михаиловић“, додељен на Равној Гори 2016. г. итд. . .

Друштвени, политички и патриотски ангажман
  Паралелно са пословним и научним активностима, професор др Винко Перић је константно присутан као активан члан друштвено-политичке заједнице. У том смислу, без обзира да ли га посматрамо као менаџера или професора универзитета, привредника или научника, есенцијална нит која повезује све пословне, академске и друштвене активности, Винка Перића јесте искрена оданост српској националној идеји, њеном очувању и развоју у садашњим геополитичким околностима. За разлику од многих Винкова посебност је и у потенцирању свога става, да никада не жели да ради у јавном сектору, нити у власти, без обзира на учетвовање у политици и изборима!  
  Турбулентне догађаје 90-тих дочекује у тројној улози. Самостални виши инспектор, као конспиративни активиста у организовању и помагању Српског покрета у БиХ под руководством СДС-а чији постаје и конспиративни члан, а јавно оснива и постаје члан Савета „Странке Југословена“ надајући се да очувањем Југославије може се сачувати јединство и заједништво Српског националног корпуса на Балкану, али увиђа неодрживост те идеје и 1993. са Проф. др Никола Поплашеном, Војиславом Шешељем и Александром Вучићем, оснива и постаје члан Извршног Одбора  Српске Радикалне Странке Републике Српске. После годину дана напушта ту опцију, ради других конспиративних активности. 
  Као други човек из сене и Потпредседник „НСС“ са Проф. др Петром Кунићем оснива и „Нову снагу српске“ лобирајући пословног сарадника Драгомира Карића из Београда да буде политички кум око назива партије, а током предизборне кампање 2014. не случајно, практично је, кроз коалициони договор, подржао “Партију економске и социјалне правде” Емила Влајкија са којим је 1990.године покретао и Странку Југословена. Винко је прихватио потпредседничко место и носиоца кандидатске листе Бањалучке регије, што му је омогућило да, из сенке, али бескомпромисно учествује у борби за очување целовитости Републике Српске.  (Тада је на изборима постојала озбиљна претња да се РС подели код Брчког!) Опет због других патриотских активности, убрзо подноси јавну оставку и напушта партију „ПЕСП“.
  Нај озбиљније јавно политичко деловање Винко започиње 2006. године када преузима Председничку палицу Српске Напредне Странке Републике Српске, коју је дана 10.04.1997. године у Бијељини, са пар стотина Српских патриота и првим Председником, проф. Гораном Планичићем основао. Преузимајући водећу улогу у СНС – у РС активно лидерски и патриотски креће у самостални политички пројекат СНС РС, прве Српске напредне странке Републике Српске на Балкану, која баштини историјско наслеђе и идеје Српске напредне странке Краљевине Србије, основане у јануару 1881. године на идејама старих српских конзервативаца попут Илије Гарашанина, Јована Мариновића, Ђорђа Ценића и др. Било је то прво оживљавање изворних напредњачких идеја на просторима српских земаља. Ова странка, на челу са Винком Перићем од 09.06.2006.године као Председником, и заједно са коалиционим партнерима: Српска Странка РС (СС РС Проф. Предраг Гуго Лазаревић и Др Ненад Стевандић) на листи Српске Радикалне Странке РС (СРС РС) на изборима 2006., листа добија два посланика у Скупштини Републике Српске. 
  Српска напредна странка Републике Српске је одиграла круцијалну улогу за РС у изборном процесу 2008. године, када је наступајући са јасних националних позиција и произведеним „фид беком“ својих активности, практично допринела спречавању и заустављању отпочети процес преноса ингеренција и дејтонских овлаштења са Републике Српске на БиХ. Паралелно са медијским активностима „ВИКОМ“ РТВ је потпуно окренуо политичку сцену у десно, власти „присиљене“ да дан РС уместо Дејтона буде 09. Јануар, главног лидера РС Милорада Додика преобрати од „друга“ у српског патриоту и покуша са референдумом, итд… И ако је због тога ЦИК БиХ Винку тада забранио политички рад и суспендово са листе на изборима, а странка и практично и буквално правно забрањена (укинута) од ИСИЛ-оваца из Сарајева (ЦИК,РАК,СУД БиХ) и домаћих издајника, странка је морала прећи на конспиративни рад, па се у међувремену појавило и више напредњачких опција у јавности. Дана 24.02.2018. https://youtu.be/Jb8ExJW-iUU Винко је, са Др Дарком Матијашевићем окупио већину напредних странака и радикала те је у Бањој луци одржана Скупштина уједињења на чијем челу је пројектовано-изабран Др Дарко Матијашевић, који наставља започете Винкове напредњачке и патриотске идеје и акције, док Винко прелази у конспиративно-трансцендентални рад и подизање нове Обједијенције у свету, као слободни зидар са нај вишим 33о степеним у свету и нове државе на Балкану у којој би сви били заједно! 
  Као самоодржив, материјално и интелектуално независтан и слободан, нелобиран од људи и организација које из сенке управљају политичким процесима, Др Винко Перић има аутохтони приступ садашњем политичком и историјском тренутку у коме се нашао српски национални корпус и саопштава га без страха и отворено, никада не тргујући  политичким ставовима и идејама. Линија његовог националног деловања, након разбијања Југославије, увек је била јасна и транспарентна – очување Републике Српске у дејтонској форми и јачање српско-српских (пословних, политичких, верских) веза у региону, кроз постојеће легалне могућности до уједињења.
  Сви ставови и пројекти Академика Проф. др Винка Перића, као патриотског интелектуалца и универзитетског професора, засновани су на мултидисциплинарном изучавању друштвених појава и кретања, представљали су неку врсту „трећег погледа“ у транзиционом времену у односу на официјалне ставове власти и опозиције у Србији и Републици Српској, а медијским утицајем и окретањем укупне политичке сцене и политичара у РС удесно, Винковим активностима су цементирани темељи Републике Српске. Што ће се документовано видети из првог дела Монографије „ПАРАДИГМА УСПЕХА У ВРЕМЕНУ ТРАНЗИЦИЈЕ“ коју је завршио и у фази је штампе и промоције. Започео је и још неколико књига из Енциклопедије о свом успешном животу и раду. 
  Након више од три деценије конспиративног деловања у француским и српским масонским круговима. Најзаслужнији је за оснивање и рад Масонске ложе „Никола Тесла“ у Бањој Луци као „Ложу Великог Орјента Француске“ из Париза. Академик Перић је објавио јавности своју иницијацију у врховни 33-ћи степен Шкотског масонског обреда (Суверени Велики Главни Инспектор 33o) у оквиру Регуларне Велике Ложе Србије (Р.В.Л.С), чији је био заменик Великог Мајстора и учествовао у оснивању Великог Орјента Хрватске, чији је почасни члан.
  Сада ради на оснивању Велике Националне Ложе Републике Српске, која би једнога дана требала хоризонтално повезати све обједијенције на Балкану у оквиру Српског Пијемонта – Отворени Балкан.
  На крају без обзира, у ком смеру ће геополитичке буре савременог света гурнути српски брод, својом трансцеденталном мисијом и визијом коју енергично претаче у конкретне пројекте, Проф. др Винко Перић остаје носилац Светла српске националне идеје, а његов пројекат “Српски пијемонт-Централни Балкан”  историјски одражава светлу перспективу српског народа у коју се може закорачити ОДМАХ.

Градишка, на Сави: 01.01.2022. године - Република Српска – СРПСКИ ПИЈЕМОНТ - ОТВОРЕНИ БАЛКАН

DRUŠTVENO POLITIČKE AKTIVNOSTI